Importanta Sistemului Pluvial la Casa si Problemele Comune

Sistemul pluvial al unei case reprezintă o parte crucială a infrastructurii care are rolul de a colecta și gestiona eficient apa de ploaie, prevenind astfel deteriorarea structurii și fundației. În acest articol, vom explora importanța sistemului pluvial, componente esențiale și probleme comune pe care proprietarii de case le pot întâmpina.

Componentele Cheie ale Sistemului Pluvial:

 1. Jgheaburi: Jgheaburile sunt elemente orizontale instalate de-a lungul marginilor acoperișului și au rolul de a colecta apa de ploaie și de a o îndrepta către burlanele de scurgere.

 2. Burlane de Scurgere: Burlanele de scurgere, cunoscute și sub denumirea de conducte de canalizare, transportă apa colectată de jgheaburi către sol sau sistemul de drenare.

 3. Lumini de Ploaie: Luminiile de ploaie sunt dispozitive de evacuare instalate la baza burlanelor de scurgere, menite să împiedice deteriorarea solului în jurul casei.

 4. Accesorii de Colectare a Apei: Accesoriile precum separatorii de murdărie și filtrele pot fi adăugate pentru a preveni acumularea de debrisuri în sistem și pentru a îmbunătăți calitatea apei.

Importanța Sistemului Pluvial:

Un sistem pluvial eficient aduce multiple beneficii, printre care:

 • Protecția Fundației: Evacuarea adecvată a apei de ploaie împiedică acumularea acesteia în jurul fundației, reducând riscul de infiltrare a apei și de daune structurale.

 • Păstrarea Calității Solului: Luminiile de ploaie și alte accesorii de colectare a apei contribuie la menținerea calității solului și la prevenirea eroziunii.

 • Durabilitatea Acoperișului: Jgheaburile împiedică formarea acumulărilor de apă pe acoperiș, ajutând la prevenirea coroziunii și a altor probleme care pot afecta durabilitatea materialului.

Probleme Comune la Sistemul Pluvial:

 1. Blocarea Jgheaburilor: Cauza: Frunze, crengi și alte debrisuri se pot acumula în jgheaburi, blocându-le. Soluție: Curățarea regulată a jgheaburilor pentru a îndepărta debrisurile.

 2. Scurgeri sau Găuri în Burlanele de Scurgere: Cauza: Coroziunea sau deteriorarea pot provoca scurgeri sau găuri. Soluție: Repararea sau înlocuirea burlanelor afectate.

 3. Instalare Necorespunzătoare: Cauza: O instalare inadecvată poate duce la probleme precum jgheaburi atârnate sau înclinări necorespunzătoare. Soluție: Verificarea și corectarea instalării pentru a asigura funcționarea corectă.

 4. Gheață și Dilatare în Sezonul Rece: Cauza: În timpul iernii, apa înghetată în jgheaburi și burlane poate duce la dilatare și fisurare. Soluție: Utilizarea materialelor rezistente la îngheț și asigurarea unei inclinații adecvate pentru drenaj.

 5. Neglijarea Curățării și Întreținerii: Cauza: Neglijarea curățării și a întreținerii regulate poate duce la problemele menționate mai sus. Soluție: Implementarea unui program regulat de curățare și verificare a sistemului pluvial.